Η ιστορία του γηπέδου του Απόλλωνα


           Το να σας παραθέσουμε μερικές φωτογραφίες και δυο λόγια για το γήπεδο του Απόλλωνα δε θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να μαρτυρήσει την ιστορία «της οικίας» του. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, την «ιστορία» του γηπέδου του Απόλλωνα... 
Το 1880, ο Ιωάννης Δαμβέργης μαζί με τους Απόστολο Ψαλτώφ, Στέφανο Παπαμιχάλη και Ι. Μακρουλίδη δημιουργούν ένα πρόχειρο γυμναστήριο σε κάποιον ανοικτό χώρο, γνωστό με το όνομα «του έρωτα τ΄αλάνι».
        Στο γήπεδο αυτό γυμνάζονταν νέοι απ’ όλη τη Σμύρνη πληρώνοντας μία πεντάρα. Ως ταμίας είχε ορισθεί ο Μακρουλίδης. Το πρωτόγονο αυτό γυμναστήριο (περιφραγμένο με σκοινί απλώστρας) αποτέλεσε τον πρόδρομο του γυμναστηρίου του Απόλλωνα, αλλά και την κυψέλη για τους μετέπειτα μεγάλους αθλητές του συλλόγου. 
        Γι’ αυτό και τον δημιουργό αυτού του γυμναστηρίου, τον Ι. Ψαλτώφ, τον αποκαλούσαν «παππού» του Απόλλωνα. 
Αργότερα ο γυμναστικός σύλλογος «Απόλλωνας Σμύρνης» μετακόμισε σε κάποιον χώρο απέναντι στο ελληνικό Ορφανοτροφείο, ενώ στην συνέχεια κατασκεύασε μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο στην συνοικία του αγίου Τρύφωνα, κοντά στο φημισμένο θέατρο «ΤΕΡΨΙΘΕΑ».
        Το 1904 ο Απόλλων αναλαμβάνει την διοργάνωση των αθλητικών αγώνων του Μπουρνόβα. Για τις αθλητικές ανάγκες ο Απόλλων ανακαινίζει το στάδιο του Μπουρνόβα πλήρως υπό τον αρχιτέκτονα Β. Λίτη και αποκτά ένα κομμάτι των 400 μέτρων και χωρητικότητα για 6.000 θεατές!
         Δυστυχώς δεν έχουμε καμία φωτογραφία του τότε γηπέδου. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι τότε εγκαταστάσεις του Απόλλωνα στη Σμύρνη είναι σήμερα ένα πάρκο-ανάσα για την πόλη.
Με την καταστροφή της Σμύρνης ο Απόλλων ξεριζώνεται κι έρχεται  στην Αθήνα. Πρώτος σταθμός της Οδύσσειάς του, οι Στήλες του Ολυμπίου Διός. Σε ένα υπάρχον γήπεδο εκεί πρωτοεγκαταστάθηκε η ομάδα στη νέα της πατρίδα. Εκεί ήταν η πρώτη της έδρα. Εκεί χρήστηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ε.Π.Σ.Α. Ο πρώτος πρωταθλητής στην ιστορία της Ε.Π.Σ.Α. Εκεί έμεινε όμως μόνο μέχρι το 1924.          Δεύτερος σταθμός η περιοχή του Ρουφ. Η έδρα της οµάδας µεταφέρεται και µένει εκεί µέχρι το 1946. Το σημερινό δημοτικό γήπεδο μαρτυράει περίπου την τοποθεσία των τότε εγκαταστάσεων. Αν και τότε το γήπεδο ήταν όμορο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, που διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας. Σε αυτή την έδρα χρήστηκε και πάλι πρωταθλητής Ε.Π.Σ.Α. Δύο φορές...

       Το 1946 οι εγκαταστάσεις της οµάδας απαλλοτριώνονται από την Εταιρεία Σιδηροδρόµων και ο Απόλλωνας μετακομίζει στη Ριζούπολη, δίπλα στις εγκαταστάσεις της  δισκογραφικής Columbia.
Το γήπεδο εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου 1948. Αρχικά χτίστηκε η κερκίδα των σημερινών επισήμων. Το 1962 «βρήκε τη θέση του» η απέναντι κερκίδα με τις θύρες 8,9 και 10. Και το 1971-72 κατασκευάστηκε το πέταλο του γηπέδου. Σήµερα, η χωρητικότητα του γηπέδου της Ριζούπολης είναι 14.000 καθημένων θεατών. Και πλέον φέρει την ονοµασία «Γ. Καµάρας», στη µνήµη ενός από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο σύλλογος.

 

   

 
 
 
 
ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ Official Web Site Λ. Ηρακλείου 119, 11142, Ριζούπολη - Λ. Κηφισίας 64Β, 15125 Μαρούσι Τηλ: (+30) 210-2530692 & 210-6300233 | Fax: (+30) 210-2512338 fcapollon@outlook.com